OsloTre vinner av byggenæringens klimapris 2023

OsloTre sitt prosjekt Hasletre ble trukket frem i prisbegrunnelsen. Foto: Berit Sanness.

Forrige uke ble arkitekt- og rådgivningsfirmaet OsloTre kåret til vinner av byggenæringens klimapris for 2023. OsloTre har over de siste 13 årene spesialisert seg på trekonstruksjoner og har en unik kompetanse på området.

Prisutdelingen fant sted i Høyres Hus i Oslo 31. november, og OsloTre vant prisen foran to andre nominerte, Hydro og SINTEF. Juryleder Hanne Rønneberg og styreleder Audun Lågøyr Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold, sto for utdelingen.

I juryens begrunnelse står blant annet at «OsloTre AS er et konsulentbyrå innen arkitektur som er spesialisert på trekonstruksjoner. Bedriften har flere års erfaring innen arkitektur-, tømmerteknikk-, CLT-produksjon og montering, og tilbyr komplette arkitekttegnede bygninger samt spesialtilpassede, modulære og prefabrikkerte arkitektoniske løsninger i tre. OsloTre har i tillegg til arkitekt- og ingeniørfaglig kompetanse, bakgrunn som gründere av massivtreproduksjon og som entreprenør på større byggeprosjekter.»

Her kan du lese hele juryens begrunnelse.

En viktig ressurs i klyngen

– Vi gratulerer vårt medlem OsloTre med en velfortjent pris. Vår klynge er opptatt av innovasjon og bærekraft i byggebransjen, og her er OsloTre en sterk pådriver til utvikling. Det er en stor styrke at arkitektfirmaene deltar inn i klyngen sammen med øvrige aktører, slik at hele verdikjeden er representert. På den måten kan vi styrke hverandre og utvikle flere og bedre trebaserte byggeløsninger, sier klyngeleder i Norwegian Wood Cluster, Berit Sanness.

– Byggenæringen har et potensiale til å bidra stort til å redusere klimaavtrykket, og OsloTre sine satsinger er gode eksempler på hvordan man kan gjøre dette mulig, sier Sanness.

Vant på klimakutt, innovasjon og deling

Det er tre kriterier som vurderes når vinneren av Byggenæringens klimapris skal kåres:

• Målbarhet – kan det vises til målbare klimakutt

• Innovasjonsgrad – hvor nyskapende er løsningen

• Spredning og deling – er dette en rollemodell for andre

På områdene målbarhet og deling ble Hasletre trukket frem som eksempel. Prosjektet har fått mye oppmerksomhet for sine innovative og klimavennlige løsninger, og OsloTre har delt villig av sine erfaringer og kunnskap om prosessen. OsloTre og Hasletre vant prisen «Årets trebyggeri» i 2022.

Stolt vinner

Jørgen Tycho er partner og en av grunnleggerne av OsloTre, og mottok prisen på vegne av firmaet. – Jeg hadde aldri trodd vi skulle vinne, det var to andre meget bra nominerte og veldig tunge aktører. Vi er et lite kontor med 16 ansatte og er beæret over at vårt arbeid blir lagt merke til på denne måten, sa Tycho.

Han fortalte at premiesummen på 250.000 kroner vil komme godt med. – Den skal brukes til en studietur til Japan, der vi kan lære av mestrene, sa han.

Forrige
Forrige

Fra stål til tre på Gardermoen

Neste
Neste

Vil gjøre skogbasert industri mer sirkulær