Norsk-svensk på ambassaden i Stockholm

1.rekke f.v. styreleder Gunnar Olafsson, Statskog SF, Norges landbruks- og matminister Geir Pollestad, Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren.
2.rekke f.v. ambassadør Aud Kolberg, VD Linda Nyström, Skogtekniska Klusteret.
3.rekke f.v. VD Sandra Sundbäck, Paper Province, klyngeleder Kjersti Kinderås, WoodWorks! Cluster og klyngeleder Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster

Den norske ambassaden i Stockholm inviterte nylig til seminar for skog- og trenæringen i Norge og Sverige. Målet var å synliggjøre hvilke konkrete samarbeidstiltak på tvers av grensen som har kommet på plass i løpet av det siste halvannet året. Klyngenes rolle ble viet stor oppmerksomhet.

Ambassadør Aud Kolberg var vertskap og tok imot en større delegasjon fra begge land i ambassadens flotte lokaler i Stockholm den 15. november 2023. Bakgrunnen for arrangementet var fjorårets store arrangement «Sterkere sammen enn hver for seg» i Sverige. På plass i ambassadens lokaler var to statsråder representanter for skog- trenæringen, departement og virkemiddelapparat. Møteleder under seminaret var Gunnar Olofsson, styreleder i Statskog SF.

Både den norske og den svenske landbruksminister holdt hilsningstaler, og i løpet av dagen ble det bl.a. gitt interessante presentasjoner fra Moelven Töreboda AB, Billerud Viken AS, Treteknisk, Svensk Trä, TreFokus og prosjektet SirkTRE. I tillegg ble de norske og svenske treklyngene viet oppmerksomhet i flere omganger.

«Sterkere sammen enn hver for seg»

I 2022 var det et klart behov for å styrke dialogen mellom Norge og Sverige etter lengre tids stengte grenser pga pandemien. I mai 2022 dro derfor kronprinsparet, næringsministeren og en stor næringslivsdelegasjon fra Norge på offisielt besøk til Sverige. Første stopp var Stockholm 2.-3. mai, og der var også Norwegian Wood Cluster blant deltakerne.

Vår klynge hadde deltatt i planleggingen av flere seminar som ble arrangert i tilknytning til besøket i Stockholm. Ett av seminarene var om trebyggeri. Et annet om standardisering. Den 3. mai 2022 undertegnet Paper Province dessuten en samarbeidsavtale med hhv Norwegian Wood Cluster og WoodWorks! Cluster under en høytidelig sekvens med kronprinsparene, statsråder og bedrifter fra Norge og Sverige til stede.

Signeringen er utført. F.v. Norges næringsminister Jan Christian Vestre, klyngeleder Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster, VD Sandra Sundbäck, Paper Province, klyngeleder Kjersti Kinderås, WoodWorks! Cluster og Sveriges daværende handelsminister Anna Hallberg. FOTO: Guro Angell Gimse

Hva har skjedd siden sist?

På seminaret i den norske ambassaden året etter var de tre klyngene samt Skogtekniska Klusteret, den midt-svenske samarbeidspartneren til WoodWorks! cluster invitert for å fortelle hvordan det norsk-svenske samarbeidet har blitt styrket i løpet av det siste halvannet året.

- Klyngene har mange bedrifter som medlemmer. Inkluderer vi også den norske klyngen Circular Packaging Cluster i regnestykket, er hele 340 bedrifter medlemmer i de fem klyngene. Det gir gode koplingsmuligheter, sa klyngeleder Kjersti Kinderås i WoodWorks! Cluster.

- Den viktigste oppgaven til en klynge er nettopp å fungere som koplingsboks mellom bedrifter og mellom bedrifter og akademia. Takket være det samarbeidet vi nå har etablert gjennom klyngene innenfor skoglig bioøkonomi i Norge og Sverige, øker muligheten for interessante koplinger. Det er viktig for bedriftene, sa VD Sandra Sundbäck i Paper Province.

Klyngene fortalte om samarbeidsaktiviteter etter mai 2022. FOTO: Elin Appel

Et helt konkret samarbeidsprosjekt er allerede på plass. Sammen med Paper Province kunne Norwegian Wood Cluster informere om at de to klyngene har fått finansiert og skal gjennomføre et felles interregprosjekt på området sirkularitet, trebyggeri og emballasje.

- Det nye interregprosjektet «Circular Bioeconomy Arena» er et spin off av et interregprosjekt i regi av myndighetene, der Paper Province og Norwegian Wood Cluster ble kjent og fikk tillit til hverandre. Denne gangen ønsket vi imidlertid at et nytt prosjekt skulle være sterkere koplet til bedriftene, så nå er klyngene eiere av prosjektet, sa klyngeleder Berit Sanness i Norwegian Wood Cluster.

Hun opplyste at det nye interregprosjektet skal kople oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter på begge sider av grensen.

- Vi har med oss en rekke dyktige samarbeidspartner fra begge sider av grensen, så vi har store forventninger til nytten av prosjektet og er glad for den finansielle støtten vi har fått, sa Sanness.

Les mer om det nye interregprosjektet her

Fokus på standardisering

I Stockholm den 3. mai 2022 arrangerte Treindustrien, Svensk Trä, Norwegian Wood Cluster, WoodWorks! Cluster og Paper Province et eget seminar om standardisering innenfor byggsektoren – med vekt på standarder for klima og miljø.

Standardisering fikk fornyet oppmerksomhet under seminaret på ambassaden, og det ble nok en gang konstatert behov for samarbeid over grensen på dette feltet.

- Når standarder for klima og miljø skal utvikles uavhengig av materialer, er det avgjørende at treindustrien engasjerer seg tungt og kan sette inn ressurser på dette området over tid. Nordisk samarbeid for å styrke dokumentasjon og ressursinnsats i europeisk standardarbeid er helt nødvendig. Første punkt er å styrke det norsk-svenske samarbeidet på feltet, sa klyngeleder Berit Sanness.

Hun pekte på at fra norsk side vil Treindustrien være det naturlige hjemmet for denne satsingen, med Treteknisk som sentral aktør og med Norwegian Wood Cluster og WoodWorks! som støttespillere.

- Men dette er ikke en norsk sak. Det holder ikke en gang med en norsk-svensk mobilisering, men la oss starte der og jobbe videre med sikte på et langsiktig nordisk samarbeid på feltet, sa Sanness.

Norwegian Wood Cluster bidrar for tiden til den norske mobiliseringen for å følge opp standardiseringssaken, etter ønske fra vår Faggruppe Fremtidige byggeløsninger. Se https://www.nwcluster.no/nyheter/mobiliseringforstandard

Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster, frontet behovet for mobilisering på standardiseringsområdet på vegne av klyngene. FOTO: Elin Appel

Forrige
Forrige

Vil gjøre skogbasert industri mer sirkulær

Neste
Neste

Utvikler veileder for bærekraftrapportering