Lydhør forsamling på Mjøstårnet

God oppslutning om møtet i NWC Faggruppe Fremtidige byggeløsninger på Mjøsårnet den 24. jan 2024. FOTO: Berit Sanness

BS 02.02.2024

I slutten av januar var klyngens faggruppe fort fremtidige byggeløsninger samlet på Mjøstårnet for å diskutere lyd. Det finnes mange lydmålinger og eksempler for å løse lydproblematikk i trebygg, men hvordan kan vi bruke dette videre mot preaksepterte løsninger for bygging med tre?

Klyngeleder Berit Sanness administrerer NWC Faggruppe Fremtidige byggeløsninger og er godt fornøyd med møtet.

- Faggruppens medlemmer har tidligere definert akustikk/vibrasjoner og brannmotstand som de viktigste områdene å ta tak i for klyngen på området trekonstruksjoner. Målet er å få opp prosjekter som kan gi flere preaksepterte løsninger for bygg i tre. Nå har vi satt søkelyset på lyd og hadde et nyttig møte om temaet, der medlemmene ga viktige innspill til en prosjektskisse innenfor dette feltet, sier Berit Sanness.

Som bakteppe for drøfting av prosjektskissen hadde NWC invitert to interessante innledere; adm.dir. Reinert Hersleth fra Hersleth Entreprenør AS og partner Erik Brett Jacobsen, Kontur Arkitekter AS. Begge delte av sine erfaringer, og presentasjonene skapte stor interesse blant deltakerne i møtet.

Hersleth Entreprenør delte erfaringer

Hersleth Entreprenør AS er et familiedrevet entreprenørselskap med hovedaktiviteter innenfor tradisjonelle bygge- og anleggsvirksomhet. Markedsområdet er Østfold, Follo og Oslo syd. I møtet fortalte adm.dir. Reinert Hersleth om bedriften og erfaringer med etasjeskillere i trebygg.

- Vi utfører alle typer oppdrag innen nybygg, ombygg og rehabilitering i både privat og offentlig sektor, og bygger bl.a. flerbrukshaller, skoler og leilighetsbygg. Vår bedrift bygger i ulike materialer og velger den løsningen som er mest industrialisert, sa adm.dir. Reinert Hersleth, Hersleth Entreprenør.

I Vestby bygger Hersleth Entreprenør for tiden Vestbyhagen III, et nybygg av 64 leiligheter fordelt på fem bygg i tre og fire etasjer. Oppdraget utføres som en totalentreprise for Husjordet AS. Leilighetsbyggene er på tre og fire etasjer.

- Byggene vil ha etasjeskiller i massivtre og ytterveggselementer (stenderverk) i tre fra vår egen elementproduksjon på Årvoll. Løsningen med etasjeskillere har vi utviklet selv, og byggemetoden er utviklet for å få en mer industrialisert byggeprosess. For oss er det ønskelig at de samme håndverkerne kan bygge både veggene og etasjeskillene. Vi kombinerer derfor stenderverksvegger med etasjeskillere i massivtre, sa Hersleth.

- På lydområdet har vi hatt innovasjonsprosjekter i samarbeid med Brekke & Strand. Det er et sentralt område, så det er bra at NWC ser nærmere på temaet lyd, sa Hersleth.

Adm.dir. Reinert Hersleth, Hersleth Entreprenør AS, delte bedriftens erfaringer med bruk av etasjeskillere i massivtre i møtet i NWC Faggruppe Fremtidige byggeløsninger. FOTO: Mari Blokhus Nordtun

KONTUR Arkitekter presenterte interessant bygg

KONTUR Arkitekter AS, som har vært medlem i klyngen siden 2019, er et tverrfaglig arkitektkontor som arbeider med et rikt utvalg av byggeprosjekter, med hovedvekt på boliganlegg, yrkesbygg, skole og omsorgsbygg. Bedriften har hovedkontor på Gjøvik. I møtet fortalte partner Erik Brett Jacobsen om bedriften og orienterte om prosjektet Voldsløkka skole og kulturstasjon i Oslo, der lyd var en av de viktige problemstillingene.

Voldsløkka skole og kulturstasjon i Oslo ble åpnet i august 2023, med Oslobygg som byggherre. Det er Norges første skole med plusshusstandard og kombinerer sol- og jordenergi, miljøvennlige byggematerialer, energieffektivt bygg og et helt unikt uteområde til et europeisk forbildeprosjekt.

- Prosjektet brukte mye massivtre. Vi valgte å bevisst synliggjøre bærekonstruksjoner i tre der det var mulig av hensyn til lyd, sa partner Erik Brett Jacobsen, som var KONTUR Arkitekter sin ansvarlige arkitekt for Voldsløkka skole og kulturstasjon der all arkitekturprosjektering fra forprosjekt til ferdig bygg er utført i tett samarbeid mellom KONTUR- og SPINN arkitekter.

- Én av utfordringene i prosjektet var lyd i øvingsrom og undervisningsrom. Som et passivt tiltak for å hindre at konstruksjonsstøy forplanter seg mellom rom valgte vi for eksempel å plassere søyler midt i klasserom i stedet for i veggene mellom klasserom der det var mulig, sa Jacobsen. Han fortalte at kultursalen hadde høyere lydkrav enn skolebygget og således utført, som en stål og betongkonstruksjon.

- Løsningen i etasjeskillet mellom kultursalen og arealene under ble 500 mm hulldekke med flytende påstøp på vibrasjonsklosser. I tillegg ble det installert mineralull av varierende tykkelse over og under hovedkonstruksjonen, luftisolasjonsjikt samt plass til tekniske føringer, minimum tre lag gips og lyddempende himlinger. Etasjeskillene ble derved ca. 2 meter tykke, sa Jacobsen.

- Voldsløkka skole og kulturstasjon var et spennende prosjekt å være involvert i, og det krevde meget tett oppfølging. Vi bygde bl.a. en massivtrekonstruksjon inne i det freda bygget som var koplet sammen med det nye skolebygget og den nye kulturstasjonen. Her beholdt vi for øvrig de opprinnelige trekonstruksjonene som miljøskapende elementer inne i deler av bygningen. De bidro ikke til bæringen, men ble ikke revet for å ivareta det historiske og visuelle. Det ble en fin løsning, sa Erik Brett Jacobsen.  

Partner Erik Brett Jacobsen, Kontur Arkitekter AS, presenterte erfaringer fra Voldsløkka Skole og kulturstasjon i møtet i NWC Faggruppe Fremtidige byggeløsninger.

Forrige
Forrige

Kunstig intelligens i trearkitektur

Neste
Neste

Lillehammer: Interesse for klimaplanlegging av bygg