Veileder for bærekraftsrapportering er tilgjengelig

Som del av SirkTRE har Norwegian Wood Cluster utviklet en veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen. – Håpet er at veilederen kommer til nytte, ikke minst for bedrifter med liten eller ingen erfaring med bærekraftrapportering, sier klyngeleder Berit Sanness.

Veilederen inngår som del av prosjekt «Finans og Bærekraft», som Norwegian Wood Cluster for tiden gjennomfører. Prosjekt «Finans og bærekraft» inngår i det omfattende Grønn Plattform-prosjektet «SirkTRE», som støttes av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA. Les mer om «SirkTRE» her: www.sirktre.no

Hovedmålet til prosjekt «Finans og bærekraft» er å skape økt innsikt i pågående arbeid innenfor finans og bærekraft med relevans for skog- og trenæringen, både for å møte dokumentasjonskrav og for å utnytte mulighetsrom. Det gjelder særlig konsekvensene av EUs taksonomi. Behovet for bærekraftrapportering er sentralt. Ombruk, materialgjenvinning og resirkulering er blant de mange emnene bedriften må ta stilling til ved utarbeiding av egen bærekraftrapport.

Samarbeidspartnere i prosjektet
Prosjekt «Finans og bærekraft» eies av Norwegian Wood Cluster og gjennomføres 2022-2024. Prosjektgruppen har bestått av representanter for samarbeidspartnerne i prosjektet:

·        Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster SA (prosjektleder)

·        Rune F. Andersen, Moelven Industrier ASA

·        Carl Christian Heiberg, Forestia AS

·        Gunnar Aakrann Eek, Glommen Mjøsen Skog SA

·        Vibeke Teslo-Andersen, Viken Skog SA

·        Aasmund Bunkholt, TreFokus AS

·        Geir Inge Brelin, SpareBank 1 Østlandet

·        Ellen Alfsen, Norges Skogeierforbund

Veilederens oppbygging
Veilederen er delt inn i fem deler.

Del 1 gir en oversikt over regelverket man må forholde seg til og gir råd om hvordan man kommer i gang med rapportering på bærekraft. Denne delen er utarbeidet av Karoline Kjos-Nordli, Glommen Mjøsen Skog, på oppdrag fra Norwegian Wood Cluster. Hun har også utarbeidet Del 2, med forslag til rapporteringsområder for skog- og trenæringen, samt Del 3, med oversikt over krav til bærekraftrelatert informasjon.

– Vi retter en spesiell takk til Karoline Kjos-Nordli for hennes innsats. Hun har bidratt vesentlig til utvikling av veilederen og evnet å gjøre et komplisert stoff både oversiktlig og tilgjengelig, sier klyngeleder Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster.

For å forenkle jobben til skog- og trenæringens bedrifter har Norwegian Wood Cluster fått bistand fra NIBIO til å sammenstille relevante parametere for skog- og trenæringen i Del 4.

– Oppdraget er utført av Aksel Granhus med bistand fra Simen Gjølsjø og Rune Eriksen ved NIBIO, og vi takker for verdifull hjelp til å få tilgang til relevante data innenfor temaene skogressurser, Hogstform, Biologisk mangfold i skog, Treslag og produksjonsevne, Foryngelse og skogbehandling, og Energi, sier Sanness.

Som følge av prosjekt «Finans og bærekraft» er for øvrig andelslagsområde lagt inn som egen stratifikasjonsvariabel i NIBIOs fritt tilgjengelige nettapplikasjon der brukere kan laste ned sammenstillinger av data fra Landsskogtakseringen.

– Dette forventer vi blir nyttig for skogeierandelslagene. Løsningen er utviklet som del av prosjektet, men dette vil bli en variabel også framover, sier Sanness. Hun forteller at også Transport var et ønsket tema inn i veilederen.

– Vi takker derfor Dag Skjølaas, Norges Skogeierforbund, for at også dette temaet er dekket. Temaet er sammenfattet i Del 5, sier Sanness.

Nyttig prosess
For å dekke skog- og trenæringens behov best mulig, har prosjekt «Finans og bærekraft» gjennomført to workshoper og tre kursdager med bærekraftrapportering som tema. Workshopen den 22. juni 2022 identifiserte en rekke parametere som ble fulgt opp i arbeidet med Del 4 og Del 5, mens utkast til innhold i Del 1, Del 2 og Del 3 ble presentert og drøftet på workshop 16. nov 2023.

- Den store delingsviljen blant bedriftene underveis i prosjektet har vært oppmuntrende. Innspillene i workshoper og møter har vært meget nyttige. Det samme har innspillene fra prosjektgruppen. Vi takker alle for verdifulle bidrag. En spesiell takk går til bærekraftsdirektør Rune F. Andersen, Moelven Industrier, for å ha vært en viktig bidragsyter både i møtene og som sparringpartner under utviklingen av veilederen, sier Sanness.

Link til veilederen
Det er versjon 1.0 av veilederen som nå publiseres. I løpet av 4. kv 2024 tar Norwegian Wood Cluster sikte på en avsluttende workshop for å utveksle erfaringer om bærekraftsrapportering samt fange opp innspill til versjon 2.0.

Veilederen versjon 1.0 finner du her

Forrige
Forrige

Lærerikt om bærekraftig finans og grønne lån

Neste
Neste

Stangeskovene inn i NWC